سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مدیر فنی و کیفی کارخانجات خوراک دام و طیوروآبزیان
 

بررسی تاثیرات فرآوری دانه جو بر خصوصیات هضمی آن

دانه جو (Hordeum vulgare) دانه غله یک ساله ای است که عمدتا به عنوان غذا برای حیوانات و در مقیاس کوچکتر برای تغذیه انسانها ، تهیه نوشیدنیها و در موارد صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد و جزء اولین غلاتی است که اهلی شده است .منشاء جو مربوط به خاور میانه بوده و توسط کریستف کلومب در سال 1493 به آمریکای شمالی برده شد و تا کنون مورد استفاده قرار میگیرد.در سال 2005 دانه جو از نظر میزان تولید وسطح زیر کشت غلات مقام چهارم را به خود اختصاص داد (560000 کیلومتر مربع).شکل اهلی شده دانه جو (H. vulgare) از نوع وحشی آن 
(H. spontaneum) مشتق شده و هردو آنها دیپلوئید (2n=14 ) هستند .در سال 2005 در حدود 100 کشور در سرتاسر دنیا به کاشت جوپرداخته اند .همانگونه که در گزارش FAO‌دیده میشود کشور ما در محدوده متوسطی از نظر تولید جو قرار دارد و میزان قابل توجهی از این دانه را تولید می کند . 
.
دانه جو به لحاظ محتوی مناسب انرژی و پروتئین در مصارف دامی مورد توجه بوده و فرآوری دانه جو برای حد اکثر کردن قابلیت استفاده از آن برای گاو شیری و همچنین پرواری مد نظر است . 
دانه کامل به علت داشتن پریکارپ نسبت به هضم شکمبه ای مقاوم است و علاوه بر آن بوسیله یک پوشش فیبری با قابلیت هضم پایین احاطه شده است و بر خلاف دانه ذرت بر اثر جویده شدن آسیب عمده ای نمی بیند ومیزان زیادی از آن دفع خواهد شد ، ولی در صورت شکسته شدن بعلت اینکه ماتریکس پروتئینی جو محلول تر از ذرت است? قابلیت نفوذ بهتری را برای باکتریها فراهم میکند. 
.
انواع فرآوری
فرآوریهای معمول در مورد دانه جو به 4 دسته 1: Cold physical processing (فرآیند های فیزیکی سرد) شامل فرایند هایی مثل Grinding (آسیاب کردن)، Dry rolling ( غلطک زدن خشک)و Tempering(افزودن آب) 2 :( Hot physical processing(فرآیندهای فیزیکی گرم) مثل فرآیندهای Steam rolling ، Steam flaking(پرک کردن با بخار)، Pelleting ، Roasting (تف دادن )و غیره. 3:( Chemical processing(فرآوری شیمیایی ) با موادی مثل: Sodium hydroxide، Ammonia/urea، Aldehydesو غیره. و 4: Enzymatic processing(فرآوری آنزیمی )که عموما بوسیله آنزیمهای هاضم فیبر وسایر مواد غیرقابل هضم انجام میشود تقسیم میشوند. البته فرآوریهای دیگری نیز در مورد دانه جو انجام میشوند که یا ترکیبی از فرآوریهای فوق هستند ویا مثل microwave میتوان آنها را در یکی از گروههای بالا جای داد.در ادامه به بیان خصوصیات سه نوع فرآوری جهت فرآهم آوردن امکان مقایسه بهتر پرداخته خواهد شد.
.
.
در dry rolling‌که نمونه ای از فرآوریهای سرد است به طور مثال Boss & Bowman (1996) نشان داده اند که جریان روزانه ماده آلی‌از شکمبه به شیردان افزایش پیدا میکند که ناشی از هضم ماده آلی شکمبه ای کمتر در جو است. Mc Alister و همکاران در سال 1993 گزارش کرده اند که شبکه پروتئینی که دانه های نشاسته را در بر گرفته است باعث کاهش اتصال میکروبی و هضم در ذرت نسبت به جو میشود و از آنجا که نیتروژن غذا در ذرت تجزیه پذیری کمتری نشان داده است و کل نیتروژن‌ نیز تجزیه پذیری پس از شکمبه ای کمتری دارد ممکن است شبکه پروتئینی اطراف نشاسته باعث مقاومت نسبت به هضم پذیری د روده کوچک نیز باشد. dry rolling با شکستن پریکارپ دانه باعث دسترسی به ماتریکس پروتئینی میشود که در دانه جو بسیار محلول تر از ذرت است و هضم نشاسته را افزایش میدهد در نتیجه در مطالعات in situ درصد ناپدید شدن ماده خشک ونشاسته که در چندین واریته جو نسبت به ذرت بررسی شده افزایش یافته و میزان pH در شکمبه کاهش پیدا میکند. 
Microwave processing نوع جدیدی از فرآوری است که با افزایش 20% محتوی رطوبت دانه و اعمال حرارت توسط اشعه مایکروویو برای مدتهای مشخص انجام میگیرد. به امواج الکترومغناطیسی با طول موج کمتر از امواج رادیویی و بیشتر از امواج فروسرخ، ریزموج گفته می‌شود. طول موج ریزموج‌ها تقریباً بین ? میلی‌متر (متناظر با بسامد ??? گیگاهرتز) تا ?? سانتیمتر (متناظر با بسامد ? گیگاهرتز) است. البته بر روی این مرزهای این تعریف، اتفاق نظر نیست و برخی آن را از ?/? میلی‌متر در نظر می‌گیرند.اعمال این امواج بر روی دانه ها باعث افزایش دمای آن میگردد و این فرآوری را میتوان نوعی از roasting‌ به شمار آورد گرچه در حین انجام آن محتوی رطوبت دانه افزایش می یابد ...
.

ارامترهای ذکر شده در این بخش مربوط به معادله کینتیک هضم ørskov & (1979)Mc Donald ‌ است.Sadeghi&Shawrang (2007) نشان داده اند که این فرآوری باعث افزایش بخش a‌و کاهش اندازه بخش b و کاهش نرخ تجزیه پذیری نشاسته شده است که ممکن است به دلیل ژلاتینه شدن باشد وکاهش نرخ تجزیه پذیری بعلت سهل الهضم شدن بخشی از b و در نتیجه باقی ماندن بخش غیر قابل هضم تر در b‌است. البته در اثر حرارت واکنشی بنام Retro gradation‌اتفاق میآفتد که در آن با سرد شدن نشاسته ژلاتینیزه شده ساختار ثانویه مقاومی تشکیل میشود و این واکنشهای شیمیایی میتواند توضیح دیگری برای کاهش نرخ تجزیه باشد.این فرآوری باعث افزایش بخش b‌و کاهش بخش a‌در پروتئین خام می‌شود. چندین پرولامین پلی پپتید با نامهای B،C وD هوردئین در جو وجود دارد که نوع B از دو زیرواحد اصلی با 2/98 و 76 کیلو دالتن‌تشکیل شده است . نوع C‌از زیر واحدهایی با30 تا 70 کیلو دالتن تشکیل شده و زیرواحدهای نوع D کمتر از 25کیلو دالتن وزن دارند و از بین این هوردئین ها نوع C نسبت به هضم شکمبه ای مقاوم بودند و بیشترین سهم را در باقیمانده داشتند. 
گرمای وارد شده در این فرآوری باعث تغییرشکل پروتئین ها به شکل مقاوم در برابر آنزیمها میشود و دناتوره شدن پروتئینها بر اثر گرما باعث شکسته شدن پیوندهایی میشود که موجب پایداری ساختار 3 بعدی پروتئین هستند و اگر گروههای هیدروفوب از بین بروند باعث کاهش حلالیت پروتئین وهمچنین کاهش تجزیه پذیری آن در شکمبه میشود . نتایج الکتروفورز بر روی SDSpage وارد شدن بخشی از a را به b تایید میکند. 
Prestløkken (1999) گزارش کرده است که اسید آمینه هایی با خاصیت هیدروفوبیک بیشتر مثل : لوسین ، ایزولوسین ، فنیل آلانین ، متیونین، والین و آلانین تجزیه پذیری کمتری نسبت به آمینواسیدهای با خاصیت هیدروفوبیک کمتر مثل هیستیدین ، آرژنین ، لایزین، سیستئین، گلوتامیک اسید، گلایسین و سرین داشته اند که مؤید نظریه بالاست. دلیل افزایش بخش b میتواند دناتوره شدن و همچنین کاهش میل هیدروفیلیک بخشی از پروتئینهای a و وارد شدن آنها به بخش b‌باشد. برای سنجش فرآوریهای فیزیکی میتوان ازمعیاری به نام PI (processing index)استفاده کرد که با تقسیم کردن وزن مخصوص دانه فرآوری شده به وزن مخصوص دانه کامل بدست میآید و کاهش آن نشانگر افزایش شدت فرآوری است. 
Steam rolling در درجات مختلف به گزارش Yang et.all (2000) باعث افزایش مصرف DM و به تبع آن افزایش مصرف پروتئین ، NDF ، ADF، افزایش جریان پروتئین، میزان تولید VFA و افزایش تولید پروتئین میکروبی میشود. با توجه به میزان بیشتر مصرف پروتئین جریان آن به دئودنوم و هضم پذیری آن در کل دستگاه گوارش افزایش میابد. هضم میزان بیشتر نشاسته در شکمبه با کاهش معیار فرآوری (PI ) پروپیونات بیشتری برای سنتز گلوکز فراهم میکند و باعث حفظ پروتئینها و افزایش پروتئین شیر میشود همچنین افزایش پروتئین قابل دسترس که ناشی از افزایش مصرف پروتئین است میتواند دلیل دیگری برای افزایش پروتئین شیر باشد. 
.

.
.


[ چهارشنبه 90/1/31 ] [ 12:14 عصر ] [ حسن شجاعی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By themzha :.

درباره وبلاگ

این وبلاگ را برای این ساختم تا بتونم کمکی به بالا بردن آشنایی این حرفه به جامعه علمی کشورم کرده باشم انشاءا.. که بتونم
امکانات وب


بازدید امروز: 9
بازدید دیروز: 34
کل بازدیدها: 140197